ekonomifreak

Direktlänk till inlägg 24 augusti 2013

Vad varje småföretagare bör kunna

Av Bubba Trajner - 24 augusti 2013 17:30

Varje småföretagare bör kunna en smula latin. Vilken bakgrund man än har, vilken kultur man än tillhör, vilket modersmål man än har, en smula latin bör man kunna. Exempelvis lever varje bra försäljare, varje regnmakare, efter principen "quid pro quo".


Quid pro quo betyder "något för något", det vill säga att man ger något för att få något. Ge och få. Småföretagaren är alltid redo att ge bort ett varuprov för att få en försäljning; att bjuda på ett leende för att få en nöjd kund; att ge ett handtag för att få något i gengäld.


"Carpe diem" är en härligt uppmuntrande uppmaning för småföretagaren. Carpe diem betyder "fånga dagen!" Carpe diem uppmanar småföretagaren att göra det bästa av dagen, av nuet. Gårdagen kan du inte ändra på. Du har dagen och morgondagen på dig för att utveckla ditt företag. Gör något! Carpe diem uppmanar dig att "fånga tillfället i flykten".


Om du får se en möjlighet, något som kan vara till nytta för din verksamhet, grip den. Studera den. Tänk på den. Tala om den. Om den har substans, fånga då dagen. Carpe diem är också en livsregel: njut av idag. Hitta något bra i den här dagen, oavsett hur misslyckad den förefaller. Lev rikt i nuet.


Sedan får vi ju inte glömma, verkligen ta vara på, småföretagens viktigaste latinska fras, den som behövs när man står med ryggen mot väggen för att aldrig ge upp, ständigt kämpa vidare: "Illegitimi non carborundum." Det kan översättas som det hårdföra rådet "låt inte dumskallarna köra över dig".


Man måste vara tuff, hård och ihärdig för att ens företag ska lyckas. Man får inte bli knäckt av bekymmer, motgångar, mörka stunder, snåla långivare, otur, dåligt väder, dåliga nyheter eller kundernas ogillande. Man får inte låta illigitimi, i vilken förklädnad de än dyker upp, ställa till med besvär. Illigitimi säger att din idé kommer att misslyckas.


De säger att du saknar erfarenhet. De varnar för riskerna och alla pengar det handlar om. Illigitimi försöker få dig att fundera på om du inte är för ung, för gammal, för djärv, för snäll, för duktig. De rullar med ögonen och ler nedlåtande åt din entusiasm. Illigitimi är trista och nedslående.


De är förlorare. Alltså: "Illigitimi non carborundum." Följ det motto som ställts upp av Avon Old Farms, en yrkesskola i Avon, Connecticut: "Aspirando et perseverando." Sikta högt och ge dig inte!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bubba Trajner - 13 maj 2014 16:10

Är det alltid fel att ta ett snabblån? Nej, givetvis inte. Tvärtom så kommer i stort sett alla människor i det moderna samhället att för eller senare hamna i en situation då det är essentiellt för ekonomin att få ett tillfälligt, och snabbt, tillsko...

Av Bubba Trajner - 17 december 2013 13:54


Det finns få saker som är så attraktiva och lockande för gemene man som möjigheten att tjäna pengar på något enkelt sätt. Åtmistone vad gäller den ekonomiska marknaden.     Säkert har du någon gång drömt om att säga upp dig från ditt jobb och is...

Av Bubba Trajner - 12 december 2013 23:15

"Never mix honey with money ..."   Varför inte det då? Menar man att pengar och kärlek inte ska blandas ihop eller att de inte hör ihop? Kan man vara lyckligt gift och samtidigt ha det gott ställt eller finns det någon oskriven lag som säger att...

Av Bubba Trajner - 2 november 2013 13:30

Vi bär alla med oss en uppsättning av negativa påståenden om pengar som vi gjort till "sanningar".   Dessa sanningar präglar oss i olika situationer i livet, exempelvis när vi väljer vår yrkesbana eller planerar för framtiden på andra sätt.   ...

Av Bubba Trajner - 19 oktober 2013 21:30

Vad är en entreprenör egentligen? Video som tar upp en par åiskter om vad det handlar om: riskvillighet, engagemang, målmedveten och passion mm ...

Blogglistor

SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen Blogg listad på Bloggtoppen.se

Fråga mig

0 besvarade frågor

Presentation


Det här bloggen ägnas åt ekonomi definierat som lusten att göra affärer, tjäna pengar, spara pengar, låna pengar, och driva företag. För mej handlar entreprenörskap om vilja att skapa något eget. Och att våga göra det nu.

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

RSS

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards